Skip to main content

Szolnokon építi meg az ország legnagyobb energiatárolóját a Forest-Vill Kft.

Magyarország eddigi legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a Forest-Vill Kft. a MAVIR Zrt. megbízásából. A 8,5 milliárd forint értékű projekt során egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezési és teljeskörű kivitelezési munkálatait végzi el a budaörsi szakcég. A rekord méretű fejlesztés várhatóan 2025 első felében készül el, lehetővé téve, hogy az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokból áramot termelő erőműveket még nagyobb arányban lehessen a magyar villamosenergia-hálózatra kapcsolni.

A Forest-Vill Kft. 2023 végén nyerte el a MAVIR Zrt. közbeszerzési pályázatát Magyarország eddigi legnagyobb villamosenergia-tároló rendszer tervezésére és teljeskörű kivitelezésére Szolnokon. Miután a szerződés aláírása 2024. februárjában megtörtént, a vállalat meg is kezdte a munkálatok előkészítését. A beruházás megvalósítására 15 hónap áll rendelkezésre, így annak átadása 2025 első felére várható. A fejlesztés jelentős mérföldkő nemcsak a vállalat számára, hanem a teljes hazai energetikai szektor életében. Jelenleg ugyanis az országban található legnagyobb hasonló jellegű létesítmény Százhalombattán található, melynek kapacitása 7,68 megawatt. Az újonnan épülő tároló, melyhez a Huawei is biztosítja a berendezéseket, ennek nyolcszorosára lesz képes, és bekerül Közép-Európa legnagyobb akkumulátoros energiatárolói közé.

A beruházást indokolja, hogy a naperőművi kapacitások kiépítése egyre nagyobb lendületet nyer, így 2023-ban rekordmértékben, több mint 1600 MW-tal nőtt a naperőművek beépített teljesítménye idehaza. Ugyanakkor az időjárásfüggő, megújuló alapú erőművek áramtermelésének ingadozása miatt kulcsfontosságú az energiatárolók kiépítése és villamosenergia-hálózat fejlesztése. A budaörsi székhelyű Forest-Vill Kft. villamosenergetikai szakcégként mára aktívan kiveszi a részét nemcsak a hazai hálózatok optimalizálásából, hanem energiatároló beruházások megvalósításából is, a tervezéstől a kivitelezésig. A szolnoki beruházás elkészülte után az energiatároló eddig nem látott mértékben fog hozzájárulni a hazai megújuló portfolió fenntartható növekedéséhez.

Büszkék vagyunk, hogy a vállalatunk nyerte meg ezt a projektet, amely nemcsak számunkra mérföldkő, hanem országos szinten is. Egyértelműen látszik a piaci igény növekedése energiatárolási megoldásokra és a Forest-Vill Kft. ma már széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a hálózatfejlesztési beruházások terén. Magasan képzett szakember gárdánknak és bővülő eszközparkunknak köszönhetően a legváltozatosabb feladatokat is megbízhatóan, innovatív megoldásokat alkalmazva végezzük el, a legmagasabb iparági minőségi elvárásoknak megfelelően.

– nyilatkozta Németh Csaba, a Forest-Vill Kft. ügyvezetője.

A Forest-Vill Kft. dinamikus fejlődésen ment át alapítása óta. Mára az alapműködést adó alállomás-építésen túl a vállalat villamosipari és energetikai létesítmények tervezése és kivitelezése, valamint az ezzel összefüggő projektmenedzsment terén nyújt szolgáltatásokat. Továbbá nagy kapacitású naperőműparkok építését végzi el a tervezéstől a komplett kivitelezésig.

A szolnoki energiatároló megvalósítása hatalmas lépés, de korántsem az utolsó a magyarországi energiatároló kapacitások kiépítése terén. Célunk, hogy az elkövetkező időszakban minél több, hasonló projektbe kapcsolódjunk be, tevőleg segítve a magyarországi energiatároló kapacitások bővítését, és ezáltal a fenntarthatósági fordulat megvalósítását a hazai energetikai szektorban.”

 fűzte hozzá az ügyvezető.

Leave a Reply