Skip to main content

Az ország több településén elvégzett fejlesztések több naperőművi kapacitás hálózatra kapcsolását teszik lehetővé

A megszokotthoz képest jóval nagyobb áramátvitelre is képesek lesznek azok a nagyfeszültségű alállomások, amelyek átépítésére a Forest-Vill Kft. megbízást nyert a MAVIR Zrt. közbeszerzési pályázatán. A 2024 végére befejeződő fejlesztések hozzájárulnak a magyar villamoshálózat ellátásbiztonságához, és lehetővé teszik, hogy nagyobb megújulóenergia-kapacitást kapcsoljanak a hálózatra.

A Forest-Vill Kft. nyerte el a magyarországi villamosenergia-átviteli rendszer irányításáért és működtetéséért felelős MAVIR Zrt. hazai alállomások terhelhetőségének növelésére kiírt közbeszerzési pályázatának hat csomagjából hármat. Az együttesen több mint 3 milliárd forintot értékű kivitelezés az ország különböző pontjain, többek között Bicskén, Szigethalmon, Felsőzsolcán és Szabolcsbákán valósul meg. A budaörsi székhelyű vállalat 2023-ban kezdte meg a munkálatokat, és az év végére kétharmados készültséget ért el. A teljes fejlesztési projekt 2024 végére fejeződhet be.

A villamosipari és energetikai létesítmények tervezésével, illetve kivitelezésével foglalkozó vállalat által elvégzett fejlesztés keretében alállomások terhelhetőségét egyenlítik ki a nagyfeszültségű távvezetékekkel. Az alállomások átviteli rendszerének felülvizsgálata után a gyenge pontok megerősítésre kerülnek, ezáltal a 400 kV-os alállomások terhelhetőségét a vezetékekkel azonos 2800 Amper értékre emelik. Ez a gyakorlatban a sodronyok nagyobb keresztmetszetűre való cserélését jelenti, illetve a Forest-Vill végzi az olyan, aktuális követelményeknek nem megfelelő, régi készülékeknek a cseréjét is, mint a mérőváltók és a szakaszolók. A projekt komplexitását növeli, hogy a megnövekedett erőhatások miatt, a statikai szerkezetek felülvizsgálatát is el kell végezni, szükség szerint az alapokat, tartószerkezeteket megerősíteni, cserélni kell.

„Magyarország villamosenergia-hálózat folyamatos fejlesztésre szorul, a régi vezetékek cseréje és a növekvő energiafogyasztás kiszolgálása miatt. A naperőművek számának robbanásszerű növekedése rendkívül pozitív fejlemény, de ezek hálózatra kapcsolása olyan feladat, amely az egész energetikai szektor számára kihívás. A MAVIR megbízása fontos mérföldkő ezen az úton számunkra is, ugyanis először dolgozunk 400 kV-os feszültségszinten. A már lezárult projektszakaszok esetében ezt sikeresen teljesítettük, és nincs kétségem afelől, hogy szakembereink a továbbiakban is hatékony és a legmagasabb iparági minőségi sztenderdek mentén végzik el feladatokat.”

– nyilatkozta Németh Csaba, a Forest-Vill Kft. ügyvezetője.

A Forest-Vill dinamikus fejlődésen ment át alapítása óta. Mára az alapműködést adó alállomás-építésen túl a vállalat villamosipari és energetikai létesítmények tervezése és kivitelezése, valamint az ezzel összefüggő projektmenedzsment terén nyúlt szolgáltatásokat, illetve nagy kapacitású naperőműparkok építését végezi el a tervezéstől a komplett kivitelezésig. Magasan képzett szakember gárdájának és bővülő eszközparkjának köszönhetően a legváltozatosabb feladatokat is megbízhatóan, innovatív megoldásokat alkalmazva végezi el az ország teljes területén.

Leave a Reply