Skip to main content

Nagy teljesítményű villamosenergia-tárolók tervezésére kiírt közbeszerzést nyert el a Forest-Vill Kft.

A dél-alföldi régióban kezdődik el hamarosan olyan nagy teljesítményű energiatárolók tervezése, amelyek működésbe állítása újabb mérföldkövet jelent majd a megújulóalapú áramtermelés részarányának növelésében Magyarországon. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. villamosenergia-tárolók megtervezésére kiírt közbeszerzési pályázatát a budaörsi székhelyű Forest-Vill Kft. nyerte. A 2024 tavaszára elkészülő műszaki tervek alapján felépülő energiatároló létesítményeknek kulcsszerepük lesz az újabb naperőművek rendszerbe integrálásához szükséges műszaki feltételek megteremtésében, lehetővé téve a fosszilis energiaforrások használatának csökkentését.

A Forest-Vill Kft. nyerte öt pályázó közül az MVM Démász Áramhálózati Kft. két középfeszültségű vonalára csatlakozó energiatároló berendezések megtervezésére kiírt közbeszerzési pályázatot. A 131 millió forint értékű projekt a Kiskunfélegyházát Kiskunmajsával, valamint a Szabadszállást Izsákkal összekötő 22 kV-os vonalakra telepített energiatárolók megtervezésére szól, és előkészítése egy 6 áramszolgáltatót és a MAVIR-t érintő, az előzetes számítások szerint 33 milliárd forint összértékben tervezett beruházásnak. A megbízás keretein belül a budaörsi székhelyű vállalat a középfeszültségű villamosvonalak utolsó harmadára tervezett, összesen 5 MW / 10 MWh kapacitású tárolóberendezések engedélyezési és kivitelezési folyamatainak, valamint műszaki leírásainak megtervezését vállalta. Emellett a későbbi munkálatok alatt a vállalat szakmai támogatást nyújt az ajánlatkérő számára a kivitelezés során esetlegesen felmerülő változtatások gördülékeny megoldása érdekében.

A projekt során az energiatárolók központi vezérléséhez szükséges informatikai platformot is kiépítik, amely többek között egykapus adatgyűjtésre, adatszolgáltatásra, monitoringra, továbbá adatmenedzsmentre is használható lesz.

Napjaink egyik legnagyobb kihívása az energetika területén az energiatárolás, annak megoldása, hogy egyre több időjárásfüggő megújuló energiaforrást hasznosító zölderőművet lehessen a hálózatba integrálni. Nem kérdés, hogy ehhez a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése elengedhetetlen. A Forest-Vill mára aktívan kiveszi a részét a hazai hálózatok optimalizálásából a tervezéstől a kivitelezésig. Az MVM Démász által kiírt pályázat elnyerésével egy újabb lépést tudunk megtenni nemcsak a Kecskemét környéki települések, hanem az egész ország villamos energetikai modernizálása felé

– nyilatkozta Németh Csaba, a Forest-Vill Kft. ügyvezetője.

A Forest-Vill az elmúlt években dinamikus fejlődést tudhat maga mögött. Mára az alapműködést adó alállomás-építésen túl a vállalat nagy kapacitású naperőműparkok építését is el tudja végezni a tervezéstől a komplett kivitelezésig, elsődlegesen saját szakértői gárdájára támaszkodva. A Forest-Vill nem először dolgozik a dél-alföldi régióban. A vállalat idén fejezte be a villamostechnológiai kivitelezését a Kiskunhalason telepített, 48 megawatt teljesítményű naperőműnek, amelynek hálózatra csatlakozására is hamarosan sor kerülhet.

Leave a Reply