Magyar szakemberek gondoskodnak a prémium német autómárka új üzemének energiaellátásáról

Befejezte a Debrecenben épülő BMW-gyár villamosenergia-ellátásához szükséges alapinfrastruktúra-fejlesztés kivitelezési munkálatait a Forest-Vill Kft. A transzformátorállomások és villamosenergia-hálózatok építésére specializálódott Forest-Vill Kft. országszerte számos helyen dolgozik a meglévő villamosenergia-hálózat fejlesztésén és korszerűsítésén, az új ipari létesítmények villamosenergia-igényének biztosításán, valamint a dinamikusan bővülő napelemparkok energetikai rendszerbe való integrálásán a hazai ellátásbiztonság erősítése és a megújuló energiaforrások hasznosításának elősegítése érdekében.

Rekordgyorsasággal, 8 hónap alatt készült el hazánk egyik legnagyobb ipari beruházásának, a BMW Debrecen határában épülő gyárának villamosenergia-ellátását biztosító infrastruktúra fejlesztése a Forest-Vill Kft. kivitelezésében. A budaörsi székhelyű energetikai kivitelező szakcég az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. által indított közbeszerzési eljárást 2022 januárjában nyerte el, melynek keretében többek között az épülő debreceni autógyár működéséhez szükséges alapinfrastruktúra bővítésének kivitelezésére kapott megbízást. A munkálatok februári megkezdése után a kivitelezés októberben fejeződött be, a készre jelentés pedig október 15-én történt meg. November közepével a tereprendezési munkálatok és a füvesítés is elkészült, valamint megkezdődtek az üzembehelyezési munkálatok.

A Forest-Vill Kft. mintegy 800 millió forint értékű megbízás részeként elvégezte a prémium német autómárka majdani gyárának áramhálózatba integrálásához szükséges nagyfeszültségű berendezések telepítését. Emellett a vállalat gondoskodott a kapcsolódó távvezetéki mezők és két transzformátormező komplett kiépítéséről, kapcsoló és vezénylő épület installációjáról és a telemechanika bővítéséről, közműcsatlakozások és olajleválasztó rendszer kiépítéséről, teljes kőrű építészeti és villamostechnológia kivitelezéséről. A szerelés után és üzembe helyezés előtt a Forest-Vill saját próbákat, méréseket végzett el a berendezéseken. Jelenleg az OPUS TITÁSZ által szervezett és irányított üzembe helyezés zajlik, melyben a Forest-Vill szerelési asszisztenciát biztosít.

„A presztízsértékű megbízás gyors és minőségi megvalósításában nagy segítséget jelentett, hogy társaságunk az energetikai kivitelezői terület szinte teljes vertikumát lefedi, miközben a nagy multinacionális versenytársakhoz viszonyítva rendkívül rugalmasan vagyunk képesek dolgozni. Szakembergárdánknak is fontos volt, hogy tevőleg, a megrendelő igényeihez igazodva járulhassanak hozzá Magyarország egyik legnagyobb termelő beruházásának megvalósításához, amelynek meghatározó szerep juthat az elkövetkező évek gazdasági növekedésében is” – mondta el Németh Csaba, a Forest-Vill Kft. ügyvezetője.

A Forest-Vill létrejötte óta dinamikus növekedést tudhat magáénak. 2019-ben 33 munkavállalója volt a vállalatnak, 2021-ben már csaknem 200 szakembert foglalkoztattak. Miközben szolgáltatáspalettája is tovább bővült az elmúlt évben, fennállása óta tavaly zárta a legerősebb évét a vállalat, árbevétele mintegy 13,3 milliárd forintot tett ki, amely közel 40 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A sikeres hazai projektek folytatása mellett pedig a Forest-Vill a nemzetközi piacon is megmérettetésre készül, elsősorban a közel-keleti régióban keresve új üzleti lehetőségeket, amelynek érdekében Kuvaitban egy saját iroda megnyitása is a terveik között szerepel.