A Forest-Vill nemzetközi projektekre specializálódott divíziója mintegy másfél évvel ezelőtt jött létre, és azóta jelentős terjeszkedésbe kezdett. A Nemzetközi Üzletfejlesztési Üzletág fő fókuszpontjait, munkavállalóit Oroszi József, társaságunk üzletfejlesztési tanácsadója mutatja be, aki mindemellett a hazai és a globális energetikai szegmens trendjeire és növekedési lehetőségeire is kitér a vele készült interjúban.

Hogyan épül fel a nemzetközi szegmens a Forest-Vill-en belül?

A létszámadatok előtt beszéljünk először a struktúráról! Most kissé előre ugorva meg kell említenünk, hogy a divíziónk fő fókusza a Közel-Kelet. Az adott piacon történő eredményes megjelenés záloga, hogy a cég végezzen a terjedelmébe tartozó gyártási és fővállalkozási munkákat, továbbá rendelkezzen az ezen tevékenységek korábbi sikeres elvégzését tanúsító referenciákkal. Korábban ez a CG Electric Systems Hungary-ban testesült meg. A cég csődje után azonban e két tevékenységi kör két társaság tulajdonába került, ezek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft., valamint a Forest-Vill Kft. A fent említett okok miatt, a közel-keleti sikeres pályázatok érdekében, a két tevékenységet újból ötvözni kellett. Ez egy közös tulajdonú cégben, a GTVF Export Fejlesztő Kft.-ben valósult meg ez év elején. A divíziónk szakembergárdája jelenleg projektvezetőkből és tervezőmérnökökből, kuvaiti irodavezetőből, helyszíni szerelőből és gazdasági tanácsadóból áll. A teljes létszám hét fő, melyből rövidesen két fő lesz GTVF állományban. További bővülés is szerepel a terveink között az elnyert pályázatok tükrében, így a létszám az egyes projektekben tevékenykedő munkatársakkal együtt akár 20-30 főre is nőhet.

A létszámbővítés mellett milyen eszközökkel támogatja a Forest-Vill az üzletág növekedését?

A Forest-Vill egy rendkívül támogató szakmai közeg, kiemelten fontosnak tartjuk a szakembereink folyamatos továbbképzését, így több lehetőséget is biztosítunk a szakmai fejlődésre. Az egyik projektmenedzserünk például nemrég vett részt a PRINCE2 elnevezésű projektmenedzsment tréningen, a csapatunkban két fő rendelkezik már az Európai Unió valamennyi tagállamában elismert német projektmenedzseri oklevéllel, továbbá egy kolléganőnk nemrég a Microsoft Business Central vállalatirányítási és adatrögzítési rendszerét tanulta. Az elmúlt szakmai évtizedeink megerősítették a hitünket: „aki kimarad, az lemarad”, folyamatos szakmai továbbképzés nélkül nincs esélyünk versenyben maradni a piaci küzdelemben.

Az energiaszektor napról napra változik, ennek megfelelően az iparági trendek is jelentős átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években. A jelenlegi tendenciák közül melyek határozzák meg leginkább a társaság nemzetközi tevékenységét?

A jelenlegi iparági trendek közül a szolár szektor ütemes növekedése emelkedik ki, amelyből a Forest-Vill is egyre nagyobb mértékben veszi ki a részét. A pandémia hozott ugyan némi visszaesést, de a járvány lecsengését követően a piac ismét felélénkült, a Forest-Vill idei rendelésállománya kiemelkedő. A hazai szegmens felvevőképessége ugyanakkor ingadozó és a verseny is egyre élesebb. Igyekszünk minél több lábon állni, ezzel is növelve a cégünk stabilitását és kiszámíthatóságát.

Emellett úgy gondolom, az energiatárolásra is érdemes lesz jóval nagyobb hangsúlyt fektetni a közeljövőben, ugyanis noha a szegmens Magyarországon még gyerekcipőben jár, a kereslet folyamatosan nő. Ezen piaci igényt lekövetve, a Forest-Vill is egyre több energiatárolással kapcsolatos pályázaton indul.

Mióta koncentrál a Forest-Vill a nemzetközi tevékenységre?

A Forest-Vill-ben a Nemzetközi Üzletfejlesztési Üzletág mintegy másfél évvel ezelőtt alapult. Egységünk ugyanakkor komoly előtörténettel rendelkezik, szakembereink több évtizedes közös szakmai múlttal bírnak (Ganz; Ganz Ansaldo; Ganz-Transelektro; CG Electric Systems Hungary). Társaságunk több nemzetközi projekt pályázatán vett és vesz részt, jelenleg főképp a közel-keleti régió áll a középpontban. Az üzletszerzés terén kiemelendő, hogy a magyar mérnöki szakértelem rendkívül keresett nemzetközi szinten, amely nagymértékben hozzájárul a Forest-Vill külföldi terjeszkedéséhez.

Mi okozza a legnagyobb kihívást a nemzetközi projektek esetében?

Mindenekelőtt a nemzetközi üzleti kultúra és az ennek megfelelő struktúrák, működési rendszer kialakítása, valamint a szükséges addicionális tudásanyag beépítése egy olyan cégbe, amely idáig, igaz nagyon sikeresen, de a hazai piacon mozgott. Az export piacokon az eltérő környezeti és biztonsági körülmények nem jelentenek számunkra meglepetést, dolgoztunk Nigériában a Boko Haram idején (szerencsés kimenetelű emberrablással), Irakban az ISIS idején, hogy csak a legforróbb helyzeteket említsük. Tapasztalataim szerint ezen megpróbáltatások nem vetik vissza, sőt, támogatják a csapatmunkát és a szakmai fejlődést. Aki erre a munkára adja a fejét, tudnia kell, hogy a nyolc óra munkaidő sokszor tizennégy vagy több, és bizony nem egyszer a hétvége is áldozatul esik. És bizony minden elővigyázat ellenére előfordulhat, hogy kockázatos helyzetekbe is keveredhetünk külföldön.

Milyen terveket tűztek ki az üzletágnál az idei évre vonatkozóan?

Szeretnénk, ha a Nemzetközi Üzletfejlesztési Üzletág a közeljövőben egyre jelentősebb szerepet tölthetne be a Forest-Vill üzletágai között. Ennek megfelelően a legfőbb célunk az üzletágunk megerősítése, további bővítése, a társdivíziók bevonása a nemzetközi tevékenységbe és – a Forest-Vill többi üzletágával összhangban – a nemzetközi hírnév megszilárdítása. További projektek elnyerése tekintetében vállalatunk előnyös pozícióban van a rendkívül széles spektrumot lefedő nemzetközi portfóliójának köszönhetően, amelyhez hozzátartozik többek között a naperőművek létesítése, az alállomások karbantartása és felújítása, valamint a mobil és konténeres alállomások kulcsrakész kivitelezése, illetve telepítése is.