,,A humán erőforrás fejlesztése a legfőbb célunk az idei évben” – Bemutatkozik a Forest-Vill Ipari tervezés üzletága

A Forest-Vill Ipari tervezés üzletága alig egy éve jött létre, ennek ellenére már számos nagyszabású projektben részt vesz. Az üzletág jelenleg 15 projekt megvalósításában működik közre, a változatos megrendelések több rekonstrukciós feladatra is kiterjednek, emellett például egy zöldmezős beruházás generáltervezésén is tevékenykednek. A divíziót és annak munkatársait az alábbi interjúban Liska Gergely, az üzletág vezetője mutatja be, kitérve a jellemző feladatkörökre, illetve a divízió hosszú- és rövid távú célkitűzéseire is.

Hány munkavállaló dolgozik a tervezői csapatban? Terveznek-e bővülést a jövőben?

Jelenleg nyolc alállomástervező alkotja a Forest-Vill Ipari tervezés üzletágát. Közülük öten korábban már éveken keresztül összeszokott tervezőcsapatot alkottak. A Forest-Villhez történő csatlakozásukat követően velük jött létre az alállomástervezői szakterület, amelynek a vezetésére engem jelöltek ki. Idén januártól egy új tervező kolléga, szeptembertől pedig egy kollegina belépésével bővült tovább a létszám.

Mivel foglalkozik pontosan az Ipari tervezés üzletág?

Az alállomástervezői szakterület önálló üzletágként és elszámolási egységként működik a cégen belül. Ennélfogva a feladataink az üzletszerzéstől, ajánlatkiadástól indulnak. Megrendelés esetén a szerződéses ügyintézéssel folytatódik a tevékenységünk. Ezután kezdődhet a tényleges tervezési munka, amelynek során előkészítjük a kivitelezéshez szükséges dokumentációt. Egyes esetekben szükség lehet a kiviteli terveket megelőző tervfázisok elkészítésére is, mint például tanulmány, csatlakozási terv, szimuláció, illetve engedélyes anyagok.

Milyen pozíciókat töltenek be a csapatában? A csapattagok pontosan milyen feladatköröket látnak el egy-egy projekt kivitelezése során?

A tervezők két fő csoportba sorolhatóak aszerint, hogy primer vagy szekunder villamos technológiával foglalkoznak. Előbbi terület a nagyfeszültségű berendezések világa, szorosan együttműködve az építész, statikus és távvezetékes társtervezőkkel, utóbbi pedig a nagyfeszültségű technikát működésbe hozó védelmes és irányítástechnikai terület, amely átfogóan értelmezve az alállomáson belüli huzalozott információátvitel, például jelzések, működtetések tervezését jelenti. E téren a távközlési, védelmes és irányítástechnikai üzemeltetői szakterületekkel vagyunk szoros munkakapcsolatban.

A tervező kollégák alapvetően azonos beosztásban vannak, egy kolléga végez ezen túlmenően projektmenedzseri feladatokat is, én pedig a tervezésen felül szakterületvezetői feladataimat látom el. Ugyanakkor minden egyes elnyert munkának van egy „gazdája” a tervezők között, aki az adott munkára vonatkozóan irányító tervezői megbízást kap. Az irányító tervező feladatai közé tartozik a megrendelővel való műszaki kapcsolattartás, az egyes feladatrészek koordinálása, beleértve a többi tervező és az esetleges alvállalkozók munkáját is, továbbá az ő felelőssége, hogy az elkészítendő műszaki dokumentáció határidőre összeálljon.

Milyen projekteken dolgoznak jelenleg?

Jelenleg 15 aktív projektünk van. Ezek között vannak nagyobb volumenű, 8-10 hónap átfutási idejű munkák és kisebb tanulmányok is. Áramszolgáltatói területen nagyobb részben rekonstrukciós munkáink vannak, de közbeszerzési eljárás keretében zöldmezős beruházás generáltervezését is elnyertük. Mindemellett kivitelezés alatt áll egy általunk tervezett MÁV vontatási állomás teljes rekonstrukciója is, továbbá számos tanulmányt, csatlakozási tervek készítettünk és készítünk jelenleg is a naperőművek hálózatra csatlakozása kapcsán. Ezek közül 1-2 már a kiviteli tervezés fázisába is eljutott.

Melyik a legemlékezetesebb projekt, amiben részt vett a Forest-Villnél töltött idő során?

Maga a cég is fiatal, ezen belül a tervezési szakterület még fiatalabb, alig egy éve jött létre. A nagyobb projektek – amelyek utólag visszagondolva emlékezetesnek lesznek mondhatók – még nem futottak ki, napi szinten velünk vannak. Annyi biztos, hogy az összes hosszabb átfutású tervezés valamilyen módon emlékezetes marad. Akármennyire is szeretnénk, nincs két egyforma feladat és nincs olyan, hogy egyszerű eset. Minden bizonnyal ezekre az évekre általánosságban mi is úgy fogunk visszaemlékezni, mint a Solar-projektek időszakára.

Milyen célokat tűztek ki az idei évre?

Természetesen vannak pénzügyi célkitűzéseink, de ami talán lényegesebb, hogy megtaláljuk és kihasználjuk a különböző tapasztalatokkal rendelkező tervezők szinergiáját, ezáltal hatékony munkavégzésre alkalmas munkakörnyezetet, szokásokat és adatkezelési struktúrát alakítsunk ki. Számomra ez az idei év elsődleges célkitűzése a humán erőforrás tekintetében.

Milyen hosszú távú terveik vannak?

Hosszú távú célunk a tervezési scope kiszélesítése az alállomási munkákon túlmenően az ipari tervezés irányába is. Ez lényegében azt jelenti, hogy bizonyos mértékben függetleníteni akarjuk magunkat az áramszolgáltatói megrendelésektől és az ipari szegmensben is próbálunk érvényesülni, minősítéseket és referenciákat szerezni. A célok eléréséhez további személyi bővülést helyeztünk kilátásba.


Globális energiaszakértői partnerprogramhoz csatlakozott a Forest-Vill

Elkötelezettségi megállapodást kötött a Forest-Vill és az energiamenedzsment területén nemzetközileg is meghatározó Schneider Electric. A kooperáció eredményeként a Forest-Vill is tagja lett a Schneider Electric által bejegyzett globális védjegymárka, az EcoXpert Partner programjának. A partneri kapcsolat a tagvállalatok, valamint azok ügyfelei számára is jelentős előnyöket biztosít.

A globális kezdeményezés – amely jelenleg 74 ország mintegy 4 ezer vállalatát foglalja magában – indításával a Schneider Electric fő célja volt, hogy a minősítéssel rendelkező partnereivel való együttműködést még hatékonyabbá és jövedelmezőbbé tegye, egyúttal egybefogja a tagvállalatok kiemelkedő kompetenciákkal rendelkező elismert szakértőit. Az EcoXpert védjegymárkával a Schneider Electric elismeri a tagvállalatok szakértőinek hozzájárulását az innovatív megoldások kiépítéséhez és szolgáltatások nyújtásához az energiamenedzsment területén, legyen szó annak vezérlési, kényelmi vagy energiahatékonysági aspektusairól.

A programban való részvétel a partnerek számára jelentősen elősegíti többek között a piacon való érvényesülést, az ügyfélközpontú megoldások szolgáltatását, a munkavállalók értékesítési és technikai készségeinek fejlesztését, illetve lehetőséget kínál a partneri kapcsolatok kiépítésére és a szakmai fejlődésre is.

A tagvállalatok ügyfelei számára szintén számos előnnyel jár a kooperáció: olyan alapvető kompetenciát nyújt, amelyet egy globális program validál és támogat, integrált megoldások teljes választékát kínálja, valamint megbízhatóságot és szakértelmet közvetít, ahol a megbízók magas minőségű kiszolgálása kiemelt figyelmet kap.

,,Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy bekerülhettünk a Schneider Electric partneri programjába. Úgy gondolom, az EcoXpert programban való részvétel nemcsak további lehetőségeket kínál, de egy szakmai elismerés is egyben, ezáltal a Forest-Vill pozícióját is erősíti a piacon.” – mondta el a program kapcsán Tóth József, a Forest-Vill Kft. Ipari Szolgáltatás Igazgatója.


132 kV-os távvezeték kivitelezésében vesz részt a Forest-Vill Kft.

A társaság 2021 júniusától egy 132 kV-os távvezeték kivitelezésében vesz részt, amelyet a gyermelyi alállomás részeként épít ki.

A Forest-Vill Kft. a Bicske-Dél-Dorog 132 kV-os távvezeték „T” csatlakozásának kiépítéséért felel az épülő Gyermely 132/22 kV-os alállomás részeként.

A folyamatban lévő projekt során a társaság a létesítendő vonalon kétrendszerű OROSZLÁNY-E oszlopcsaládból épít ki 12 darab tartó oszlopot, valamint 3 darab feszítőoszlopot. A Forest-Vill Kft. az oszlopsoron 4 darab kerecsensólyom költőládát is elhelyez, amelyek elsősorban a sólyomfélék megtelepedését segítik elő. A kétrendszerű távvezeték a kivitelezés során egy rendszerrel lesz szerelve, továbbá az építés során a Forest-Vill kompozit szigetelőláncot, illetve ACSR 250/40 mm2 típusú fázisvezetőt alkalmaz.


Alállomás kivitelezésében vett részt a Forest-Vill

Új létesítésű alállomás kivitelezésében vállalt kiemelt szerepet a Forest-Vill Kft. A 2015-ben alapított társaságnál a koronavírus-járvány során sem állt meg a munka, hiszen az energetikai szektor még a legnehezebb időkben is megköveteli a rendszerbiztonságot.

A Forest-Vill az új létesítésű 400/132 kV-os Buj MAVIR állomás kivitelezésében vett részt, amely során a komplett 132 kV-os szabadtér primer szerelését végezte el. A nagyszabású projekt kapcsán a társaság 400 méter csősínt és 3600 méter sodronyt épített be, továbbá 66 darab különböző 132 kV-os készülék alapra helyezéséért felelt.

A Forest-Vill kiemelt stratégiai céljai között szerepel a szervezet fokozatos bővítése, amely eredményeképpen ma már jelentős szerelői állománnyal rendelkezik. A szakképzett munkaerőnek köszönhetően a vállalat sikeresen teljesítette az alállomás kivitelezésével járó kihívást.


Megújult társaságunk arculata

Megújult a Forest-Vill Kft. teljes arculata, amelynek keretében vállalatunk frissítette weboldalát is. Az elmúlt öt év társaságunk számára a dinamikus növekedésről szólt, amelyet az által biztosítottunk, hogy folyamatosan alkalmazkodtunk a változó igényekhez, ötvözve a megbízhatóságot és az innovációt az energetikai kivitelezésben.

A növekedési pálya így vállalatunk megalakulása óta töretlen maradt, amelynek köszönhetően a Forest-Vill Kft. mostanra helyet kapott az energetikai piac vezető vállalatai között. Ennek megfelelően társaságunk a teljes arculatát frissítettük, így új, a vállalat egy a tevékenységünket és innovativitásunkat tükröző logót kapott.

A megújult weboldal professzionális, letisztult képi világgal rendelkezik, még nagyobb hangsúlyt fektetve a Forest-Vill Kft. értékeinek bemutatására. Az új weboldal felhasználóbarát, informatív, és számos lehetőséget biztosít az érdeklődőknek megismerni a vállalat tevékenységét.


Stabil maradt a hazai energetikai piac a koronavírus idején is

Az év elején a világ számos országában a villamosenergia-fogyasztás visszaesését eredményezte a koronavírus terjedése, azonban a MAVIR által szolgáltatott, a koronavírus kezdeti szakaszában, azaz a 2020 első negyedévében mért fogyasztási adatok alapján hazánkban számottevő, 2 százalékot meghaladó növekedést mutatott a villamosenergia-fogyasztás a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Noha a növekedést áprilisban egy markáns, kilenc százalékos visszaesés követte, összességében ez mégsem volt képes komolyabb mértékben megrengetni az energetikai piacon tevékenykedő kivitelezőket, hiszen azok jellemzően több éves szerződések mentén, fix kifutási idővel teljesítik a megbízásokat. A Forest-Vill Kft. egyike azoknak a vállalatoknak, amelyeknél az elmúlt hónapokban is folyamatos tudott maradni a munka, így tevékenységünkkel közvetetten hozzájárulhattunk az ellátásbiztonság fenntartásához.

Egyes szakmák és munkafolyamatok mindaddig láthatatlanok, amíg valami el nem romlik. Ilyen az energetikai kivitelezés, illetve az energetikai szolgáltatások, háttérmunkálatok biztosítása is, hiszen mindaddig, amíg van stabil áramellátás az országban, kevesen gondolnak bele, hogy az áram milyen úton jut el a termeléstől a végfelhasználókig. Ennek ellenére egy teljes iparág folyamatos, megfeszített munkája áll a stabil energiaellátás mögött, és bár a koronavírus egyes országokban akár 15 százalékkal is visszavetette az energiafogyasztást, hazánkban a január és március közötti időszakban éppen ellenkezőleg történt: jelentős, 2 százalékot is meghaladó fogyasztásnövekedést mértek az áramszolgáltatók tavalyhoz viszonyítva. Habár a járvány begyűrűzése az áprilisi fogyasztás 9 százalékos csökkenését eredményezte hazánkban, egyes nyugat-európai országok fogyasztásához képest – ahol jellemzően 10 százalék feletti visszaesést mértek – így is alacsonynak számít a csökkenés. A visszaesés ugyanakkor – számos más iparághoz képest – kevésbé rázta meg a hazai energetikai piacon tevékenykedő kivitelezőket, hiszen a munkákat jellemzően több éves megbízás keretében teljesítik a vállalatok, amelyek elvégzésére nincs feltétlenül azonnali markáns hatással a fogyasztásban mért mélyrepülés.

Ezzel együtt a globálisan terjedő járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetet az energetikai szektor is megérezte, mivel többek között a beszállítói lánc akadozása is veszélyeztette a stabil működést. Vállalatunk esetében a lassulás elsősorban az új szerződések lehívásának késleltetésében mutatkozott meg, ugyanakkor a legveszélyeztetettebb időszakban is csaknem folyamatosan tudtunk dolgozni, csupán olyan területeken kellett leállítani a munkát, ahol például a távoli munkavégzés bevezetése miatt akadozott a projektek egyes fázisainak kivitelezése. Továbbá társaságunk több megelőző intézkedést is bevezetett, hogy zökkentőmentes maradhasson a munka: ilyen lépés volt azoknak az eszközöknek, anyagoknak az előzetes megrendelése, amelyek a projekteknek csak a későbbi fázisaiban lesznek szükségesek, illetve az egymástól elszigetelt munkacsoportok létrehozása, amivel a járvány terjedésének a kockázatát minimalizáltuk.

Társaságunk folyamatban lévő projektjein belül egyebek mellett zöldmezős alállomás-létesítés, de karbantartási tevékenység is zajlik. A megbízások földrajzi eloszlását illetően elmondható, hogy országos lefedettség mellett, valamennyi hazai áramszolgáltató munkaterületén végeztünk munkákat az elmúlt hónapokban. Bár egyes projektek megkezdése, valamint átadása esetében néhány hónapos halasztással is lehet számolni, terveink szerint az év második felében behozható a teljes magyar gazdaságra ható lassulásból adódó lemaradás.

Papp László, társaságunk ügyvezető igazgatója elmondta, a Forest-Vill Kft. által végzett tevékenység sokszor láthatatlan a szélesebb nyilvánosság számára, ugyanakkor közvetett módon mi is felelünk az ország, ezen belül pedig a vállalatok és a háztartások áramellátásának biztosításáért. Az ügyvezető igazgató véleménye szerint a koronavírus terjedése és a vele járó villamosenergia-fogyasztás csökkenés nem rázta meg tartósan az energetikai piacot. Ennek oka, hogy jellemzően több éves megbízásokat teljesítünk, fix kifutási idővel, így tehát egy időszakos krízishelyzet, vagy a villamosenergia-fogyasztás csökkenése nem jelent azonnali negatív hatást a tevékenységünkre nézve. Noha egy-egy megbízás áttolódik a második félévre, társaságunk összességében bizakodó, hiszen minden esélye megvan arra, hogy a második félévben behozza a lemaradást, sőt, akár növekedéssel is lehet kalkulálni.


Bisnode minősítés

A Forest-Vill Kft. elnyerte a Bisnode tanúsítvány A fokozatát

Örömmel jelentjük, hogy cégünk, a Forest-Vill Kft. 2019 év végén elnyerte a Bisnode tanúsítvány A fokozatát, így a velünk kötött üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata rendkívül alacsony.


Székhelyünk új irodába költözött

Székhelyünk új irodába költözött!

Cégünk dinamikus fejlődése és munkatársaink létszámának folyamatos növekedése megkövetelte, hogy székhelyünket egy frekventált helyen található és méretét tekintve nagyobb irodába helyezzük át.

Örömmel tudatjuk, hogy az új székhelyünk címe, ahol a Forest-Vill Kft. tevékenységét változatlan lendülettel folytatja:

2040 Budaörs, Puskás Tivadar út 10. I. emelet

A cégbíróság felé címváltozásunk bejelentésre került, a változás hivatalos dátuma: 2019.szeptember 1.

Az új irodába költözésünket megünnepeltük és természetesen alkoholmentes pezsgővel koccintottunk!


blog-20190502-kiskunfelegyhaza

Üzem alatt építjük át a Kiskunfélegyházi alállomást

A kiskunfélegyházi térségében megvalósult és megvalósuló nagyberuházások energia igényének kielégítésére az NKM Áramhálózati Kft. a Kiskunfélegyházi állomás teljes primer rekonstrukciója mellett döntött.

A lefolytatott pályáztatás után a Forest-Vill Kft. kapott megbízást az alállomási átépítés primer és szekunder, valamint az építész munkálatainak elvégzésére.

A kivitelezés a tavalyi év során kezdődött és mára már az állomás 50% át is lett építve.


blog-20190418-katona-utca

Utolsó fázisába érkezett a Katona utcai alállomás rekonstrukciója

A budapesti 132/11 kV-os Katona József utcai ELMŰ alállomásban 10 kV-os rekonstrukció zajlik 2017 április óta.

A munkák során a megbízóink olyan nagy nemzetközi háttérrel rendelkező cégek, mint az ABB Kft. és az Omexom Magyarország Kft.

A 10 kV-os kábelezési munkák már befejeződtek és a szekunder rekonstrukció is a végéhez közeledik.

A munka során provizór állapotok kerültek kiépítésre az alállomás folyamatos üzemelése érdekében.

(A fenti kép csak illusztráció)